Als oncologie en palliatief verpleegkundige heb je dagelijks te maken met rouw en verlies. Rouw begint direct na diagnostiek. Niet alleen de patiënt lijdt verlies maar ook de omgeving rouwt mee, na de diagnose zijn alle vanzelfsprekendheden verloren. Het is leven is totaal omgedraaid.
Bij de ziekte kanker wordt op veel gebieden verlies geleden; verlies van gezondheid of van vertrouwen in je lijf, maar ook verlies van werk, relaties en soms ook (naderend) verlies van het leven. Het is belangrijk om signalen van verlies en daarmee samengaande rouw te herkennen en hier goede zorg in te verlenen. Het anticiperen op en signaleren van rouw en verlies is de eerste stap, om het vervolgens bespreekbaar te maken met patiënt en diens naasten.
Dat bespreekbaar maken kan helpen om zowel op communicatief, als op existentieel en psychisch vlak ernstige problemen te verlichten of, beter nog, te voorkomen. De juiste coaching door een verpleegkundige zorgt ervoor dat zowel de patiënt als zijn naasten verder kunnen in het proces. Rouwbegeleiding begint bij diagnostiek en eindigt in de nazorg.
Kennis van verlies en rouw geeft ook persoonlijke ontwikkeling van de individuele verpleegkundige, want elk mens heeft zijn eigen verlieservaringen. Je ontleent je identiteit aan eerdere verlieservaringen. En hoe spelen deze verlieservaringen een rol in je werk als verpleegkundige? Persoonlijke reflectie is verrijkend in je werk.
Onderwerpen
Data:
Meerdere online trainingen
Online: 11 december = VOL
Online: 23 april 2025
Tijd:
9:00 tot 13:00
Kosten:
Online: € 125,- (exclusief 21% BTW)
Fysiek: € 150,- (exclusief 21% BTW)
Accreditatie:
4 punten
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer